BLOG

Στρατηγικές για να αυξήσετε τις κρατήσεις στο ξενοδοχείο ή το τουριστικό σας κατάλυμα.

πώς να αυξήσω τις κρατήσεις στο ξενοδοχείο μου

Στρατηγικές για να αυξήσετε τις κρατήσεις στο ξενοδοχείο ή το τουριστικό σας κατάλυμα.

Σε μια εποχή που η τεχνολογία και το διαδίκτυο κατακλύζουν, και ενίοτε ορίζουν,  την καθημερινότητά μας, η παρουσία των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών  στον ψηφιακό κόσμο κρίνεται  ζωτικής σημασίας για την επιτυχία κάθε  επιχειρηματικού εγχειρήματος. Για κάθε επαγγελματία και επιχείρηση η ιστοσελίδα  είναι πλέον  ο τρόπος με τον οποιο το κοινό αξιολογεί και  συστήνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες.  Εάν είστε ιδιοκτήτης ξενοδοχείου ή καταλύματος, τότε γνωρίζετε καλά πόσο σημαντική είναι η ψηφιακή παρουσία του τουριστικού καταλύματος και πόσο η ιστοσελίδα συμβάλλει στο  να διατηρείτε το κατάλληλο επίπεδο κρατήσεων και να προσελκύετε νέους πελάτες. Είτε αναζητάτε τρόπους να αναβαθμίσετε την ιστοσελίδα σας, είτε επιθυμείτε να εκμεταλλευτείτε πλήρως τη δυναμική των social media, υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές που οφείλετε να εφαρμόσετε, ώστε να αυξήσετε τις κρατήσεις σας και να κάνετε την επιχείρησή σας να ξεχωρίζει στον ανταγωνιστικό κόσμο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.5 Βήματα για να βελτιώσετε την εικόνα του ξενοδοχείου σας.

1. Αναβάθμιση ιστοσελίδας: 

Η αναβάθμιση της ιστοσελίδας σας αποτελεί ένα βασικό στοιχείο για την επίτευξη του στόχου σας, δηλαδή να αυξήσετε τις κρατήσεις. Η ιστοσελίδα σας είναι ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της επιχείρησής σας στο διαδίκτυο  και ο πρώτος προορισμός πολλών πελατών για πληροφορίες και κρατήσεις. Σιγουρευτείτε πως η ιστοσελίδα σας είναι λειτουργική, ελκυστική και ευανάγνωστη σε όλες τις συσκευές. Εάν είναι παρωχημένη, βλάπτει τη συνολική εικόνα του ξενοδοχείου και των υπηρεσιών σας μιας και ο επισκέπτης συνάγει το συμπέρασμα ότι η ίδια η επιχείρησή σας είναι παρωχημένη.  Επιπλέον, δώστε έμφαση στις φωτογραφίες και τις περιγραφές των δωματίων σας, καθώς η οπτική εμπειρία των πελατών είναι τελικά αυτή που διαμορφώνει την άποψή τους και οδηγεί σε κρατήσεις. Ο πιο απλός και άμεσος τρόπος να επικαιροποιήσετε την ιστοσελίδα σας εκτός από το να προσθέσετε νέες φωτογραφίες, είναι να δημιουργήσετε και νέες  ενότητες όπως δημοφιλείς εκδρομές, αρχαιολογικοί χώροι, αξιοθέατα εντός και εκτός πόλης, κοντινοί προορισμοί κ.τ.λ. Ιδιαίτερη έμφαση δείξετε στην προώθηση της τοπικής περιοχής.  Δημιουργήστε περιεχόμενο στην ιστοσελίδα σας που παρουσιάζει τα τοπικά αξιοθέατα, δραστηριότητες και εστιατόρια της περιοχής. Παρέχοντας πληροφορίες για το τι μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες στην περιοχή σας κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, προωθείτε την περιοχή αυτή  ως ιδανικό προορισμό, γεγονός που μπορεί να ενθαρρύνει τους πελάτες να κάνουν κράτηση.

Επίσης, σε περίπτωση που προσφέρετε νέες υπηρεσίες π.χ.  υπηρεσίες ομορφιάς ή transfer καλό είναι να το επικοινωνήσετε στην αρχική σας σελίδα. Τέλος, πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε τα συγκριτικά σας πλεονεκτήματα (αυτά που σας διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό ή σας δίνουν το προβάδισμα π.χ. χρήση βιολογικών υλικών στο πρωινό).

2. Χρήση των Social Media:

Μια από τις πιο ισχυρές και αποδοτικές στρατηγικές για να αυξήσετε την ορατότητα και την προβολή του ξενοδοχείου σας είναι η αξιοποίηση των social media. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να συνδεθείτε με τους πελάτες σας, να δημιουργήσετε έναν ισχυρό δεσμό μαζί τους και να προβάλετε τις υπηρεσίες σας. Κάθε social media πλατφόρμα έχει τη δική της μοναδική δυναμική, και είναι σημαντικό να επιλέξετε εκείνες που ταιριάζουν καλύτερα με τον στόχο και το κοινό του ξενοδοχείου σας.

 Χρησιμοποιήστε τα κοινωνικά δίκτυα για να προωθήσετε το περιεχόμενό σας, να δημιουργήσετε εναλλακτικούς τρόπους για την ανταλλαγή πληροφοριών και να ενισχύσετε την επικοινωνία σας με το κοινό σας. Δημοσιεύστε περιεχόμενο που είναι χρήσιμο και ευχάριστο για τους ακόλουθούς σας.

 

Προβείτε σε δημοσιεύσεις τύπου hints and tips όπως για παράδειγμα σε δημοσίευση που αναφέρεται στο ότο σερβίρετε την καλύτερη σπιτική λεμονάδα, ή ότι τα φρούτα που προσφέρετε είναι βιολογικά ).

 

Διοργανώστε διαγωνισμούς, προσφέρετε ειδικές προσφορές και προωθήστε εκδηλώσεις για να δημιουργήσετε ενδιαφέρον και να προσελκύσετε νέους πελάτες. Επικοινωνήστε ενεργά με τους ακόλουθούς σας, απαντήστε στα σχόλια και τα μηνύματά τους  και δημιουργήστε ένα θετικό και φιλικό περιβάλλον. Μην ξεχνάτε τη σημασία του ισχυρού περιεχομένου, όπως φωτογραφίες και βίντεο που αντικατοπτρίζουν την εμπειρία των πελατών σας και τον τρόπο με τον οποίο κάνετε τη διαφορά στο καταλύματά σας.

 

Συνεχίστε τις αναρτήσεις στα Social Media.Μην θεωρήσετε πως οι αναρτήσεις αυτές σταματούν κατά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Απεναντίας δημοσιεύετε με τον ίδιο ρυθμό όλο το χρόνο, αφού είναι σημαντικό τόσο να εμπλουτίζετε τις δημοσιεύσεις σας, όσο και να κρατάτε επαφή με το κοινό όλο το χρόνο. Έτσι καλλιεργείτε την προσδοκία, το συναίσθημα και την ευκαιρία να προωθήσουν τη δημοσίευσή σας σε φίλους τους.

3.  SEO & Digital Marketing:

Το Digital Marketing αποτελεί έναν άλλο σημαντικό πυλώνα για την προώθηση του ξενοδοχείου σας και την αύξηση των κρατήσεων. Με τη χρήση ψηφιακών τακτικών, μπορείτε να φτάσετε στον σωστό κοινό και να δημιουργήσετε ανταπόκριση σε αυτόν. Ανάμεσα στις επιμέρους στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε, βρίσκονται τα ακόλουθα:

Search Engine Optimization (SEO): Βελτιστοποιήστε την ιστοσελίδα σας, ώστε να είναι φιλική προς τους μηχανές αναζήτησης. Με την αύξηση της ορατότητάς σας στα αποτελέσματα αναζήτησης και συνακόλουθη καλύτερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης, θα επιτύχετε να προσελκύσετε περισσότερο κοινό το οποίο πραγματικά  ενδιαφέρεται για τις υπηρεσίες σας.

 

Στρατηγική Περιεχομένου: αποτελεί έναν από τους πυλώνες του ψηφιακού marketing και, ιδιαίτερα για τα ξενοδοχεία, μπορεί να έχει καθοριστική επίδραση στην επιτυχία τους στην online αγορά.Μέσω της δημιουργίας ποιοτικού περιεχομένου (content creation), τα ξενοδοχεία μπορούν να παρουσιάσουν τις υπηρεσίες, τις παροχές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, δημιουργώντας έναν ισχυρότερο σύνδεσμο με τους πελάτες. Επιπλέον, το περιεχόμενο αυτό μπορεί να βελτιώσει την ορατότητα στις μηχανές αναζήτησης, διευρύνοντας το ακροατήριο και προσελκύοντας νέους επισκέπτες στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου.

 

Email Marketing: Χρησιμοποιήστε το email marketing για να επικοινωνήσετε με πελάτες που έχουν ενδιαφερθεί για το ξενοδοχείο σας ή έχουν πραγματοποιήσει ήδη διαμονή. Αποστείλετε ειδικές προσφορές, ενημερώσεις για εκδηλώσεις ή άλλο ενδιαφέρον περιεχόμενο που μπορεί να τους ενθαρρύνει να κάνουν κράτηση. Ενημερωθείτε για τις ποικίλες τακτικές που έχει το email marketing και εφαρμόστε αυτές που ταιριάζουν στην επιχείρησή σας.

 

Google Ads: Χρησιμοποιήστε τη διαφήμιση μέσω Google Ads για να εμφανίζεστε σε κορυφαίες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης στις  σχετικές λέξεις-κλειδιά. Αυτό θα σας βοηθήσει τόσο στο  να προσελκύσετε περισσότερο κοινό, όσο και να δημιουργήσετε κίνηση προς την ιστοσελίδα σας. Μπορείτε χρησιμοποιήσετε Pay-per-click (PPC) διαφημίσεις, δηλαδή  διαφημίσεις που πληρώνονται βάσει των κλικ που παίρνουν. Επίσης,εξετάστε την δυνατότητα διαφημιστικής καμπάνιας  που στοχεύει σε  περιοχές μεγάλης ζήτησης για τον τουρισμό.  Για παράδειγμα, εάν το ξενοδοχείο σας βρίσκεται κοντά σε δημοφιλή  αξιοθέατα ή εκδηλώσεις, εστιάστε τις διαφημίσεις σας στους ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες που αναζητούν καταλύματα σε αυτές τις περιοχές Επίσης, μπορείτε να προωθήσετε το ξενοδοχείο σας ως το ιδανικό μέρος διαμονής για εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή. Συνεργαστείτε με τοπικούς διοργανωτές εκδηλώσεων και προσφέρετε ειδικές τιμές για τους συμμετέχοντες, δημιουργώντας έτσι μια ευκαιρία να προσελκύσετε νέους πελάτες.

 

Με αυτές τις digital marketing τακτικές, θα διευρύνετε το κοινό σας και θα αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα του ξενοδοχείου σας στον ψηφιακό κόσμο- Branding. Μην ξεχνάτε να παρακολουθείτε τα αποτελέσματα των διαφημίσεών σας και να προσαρμόζετε τις στρατηγικές σας ανάλογα, για να πετύχετε το μέγιστο αποτέλεσμα.

ιστοσελίδα ξενοδοχείου

4. Εφαρμόστε δοκιμασμένες στρατηγικές κλασικού Μarketing

Υπάρχουν πολλές στρατηγικές παραδοσιακού marketing που τα ξενοδοχεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν τις κρατήσεις τους, να προσελκύσουν νέους πελάτες και να διατηρήσουν τους υπάρχοντες. Από αυτές οι πιο δημοφιλεις:

 

Προσφορές και Πακέτα: Δημιουργήστε ελκυστικές προσφορές και πακέτα για όσους προτιμήσουν το ξενοδοχείο σας. Για  παράδειγμα προσφέρετε έκπτωση για κρατήσεις σε συγκεκριμένες περιόδους  ή δημιουργήστε πακέτα που συνδυάζουν διαμονή και εμπειρίες, όπως εκδρομές ή περιηγήσεις. Έχει αποδειχθεί ότι οι προσφορές και τα πακέτα αυξάνουν κατά πολύ τις κρατήσεις. 

 

Αυξήστε τις αξιολογήσεις από τους πελάτες σας: Ενθαρρύνετε τους πελάτες να αφήνουν κριτικές και αξιολογήσεις για το ξενοδοχείο σας σε διάφορες πλατφόρμες.Οι αξιολογήσεις πελατών παίζουν κρίσιμο ρόλο στις κρατήσεις ξενοδοχείων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ξενοδοχεία με υψηλότερη βαθμολογία έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές τους κατά 10% χωρίς να χάσουν τη ζήτηση.Περίπου το 95% των ταξιδιωτών διαβάζει τις αξιολογήσεις προτού κάνουν κράτηση σε ξενοδοχείο.Τα ξενοδοχεία που αυξάνουν τη βαθμολογία τους κατά μία μονάδα σε ένα site αξιολογήσεων (π.χ. booking) μπορούν να επιτύχουν αύξηση της ζήτησης από 25% μέχρι 35%.Αναμφίβολα,  οι θετικές κριτικές μπορούν να πείσουν άλλους πελάτες να κάνουν κράτηση, ενώ οι αρνητικές κριτικές μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις υπηρεσίες σας, εάν τις διαχειριστείτε σωστά.

 

Εξατομικευμένη Επικοινωνία:Η εξατομικευμένη επικοινωνία μέσω email marketing είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα ξενοδοχεία αφού επιτυγχάνεται : 

 

Βαθύτερη Σύνδεση με τον Πελάτη: Εξατομικευμένα μηνύματα μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο προσωπική και σημαντική σχέση με τον πελάτη, κάνοντάς τον να νιώθει  σημαντικός για το ξενοδοχείο.

 

Αύξηση των  κρατήσεων: Εξατομικευμένες προσφορές και προτάσεις μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες ο πελάτης να πραγματοποιήσει κράτηση, καθώς το περιεχόμενο είναι πιο σχετικό με τις προτιμήσεις του.Χρησιμοποιήστε τις δυνατότητες του email marketing για να στέλνετε εξατομικευμένα email στους πελάτες σας με ειδικές προσφορές και ευκαιρίες που ταιριάζουν στις δικές τους ανάγκες.

 

Διατήρηση πελατολόγιου: Πελάτες που λαμβάνουν εξατομικευμένες ειδοποιήσεις και προσφορές μέσω email είναι πιο πιθανό να επιστρέψουν και να πραγματοποιήσουν  νέες κρατήσεις στο μέλλον, δημιουργώντας έτσι μια μακροχρόνια αξία για το ξενοδοχείο. Για να διατηρήσετε το πελατολόγιο σας μπορείτε να δημιουργήσετε προγράμματα επιβράβευσης πελατών που θεωρείται μια ακόμα σημαντική τακτική marketing. Συγκεκριμένα, δημιουργήστε προγράμματα επιβράβευσης πελατών που προσφέρουν ειδικά προνόμια και προσφορές σε πελάτες που επιστρέφουν με νέα κράτηση. Με αυτόν τον τρόπο, τους ενθαρρύνετε να παραμείνουν πιστοί σας πελάτες και να μειωθεί η πιθανότητα να  αποφασίσουν να πάνε σε έναν ανταγωνιστή, αφού έχουν κίνητρα ώστε να επιλέξουν ξανά το ξενοδοχείο σας για την επόμενη τους διαμονή.

 

5.Κατασκευή ελκυστικής Ιστοσελίδας για το Ξενοδοχείο σας 

Η κατασκευή μιας εξαιρετικής ιστοσελίδας για το ξενοδοχείο σας είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχημένη παρουσία σας στον ψηφιακό κόσμο. Η ιστοσελίδα σας λειτουργεί ως η βιτρίνα της επιχείρησής σας και είναι ο πρώτος προορισμός πολλών πελατών για πληροφορίες και κρατήσεις. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να επενδύσετε σε μια ποιοτική και ελκυστική ιστοσελίδα που θα αντικατοπτρίζει την αξία και τον επαγγελματισμό του ξενοδοχείου σας.

 

Η ιστοσελίδα σας πρέπει να είναι εύχρηστη, λειτουργική και ελκυστική. Οι επισκέπτες σας πρέπει να μπορούν εύκολα να βρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται, όπως τις διαθεσιμότητες, τις τιμές, τις παροχές και τις φωτογραφίες των δωματίων. Επίσης, δώστε έμφαση στο πώς εμφανίζεται η ιστοσελίδα σας στα κινητά τηλέφωνα και tablets, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις κινητές συσκευές τους για να κάνουν κρατήσεις και να αναζητούν πληροφορίες.

 

Προσφέρετε online κρατήσεις μέσω της ιστοσελίδας σας και βεβαιωθείτε ότι το σύστημα κρατήσεων είναι αξιόπιστο και εύχρηστο. Ενσωματώστε στοιχεία εμπιστοσύνης, όπως κριτικές πελατών και βραβεύσεις, για να δείξετε την αξιοπιστία και την ποιότητα των υπηρεσιών σας. Τέλος, δημιουργήστε μια ενημερωμένη ενότητα για νέα και εκδηλώσεις, προσφέροντας στους πελάτες μοναδικές ευκαιρίες και εμπειρίες.

Η επαγγελματική και ποιοτική ιστοσελίδα σας θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών σας και θα σας βοηθήσει να προσελκύσετε νέους επισκέπτες. Μην διστάσετε να αναθέσετε την κατασκευή της ιστοσελίδας σας σε καταξιωμένους επαγγελματίες για να εξασφαλίσετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

δείτε ακόμα